Anemia to choroba, której przyczyną często bywa niedobór żelaza. Czy można je uzupełnić poprzez stosowanie specjalnej diety? Co warto jeść przy anemii?
Dieta podczas anemii
Warto wiedzieć o tym, że powodem anemii może być nie tylko niedobór żelaza, ale również innych składników. Ponadto, w przypadku, gdy powodem niedokrwistości jest upośledzenie wchłaniania składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, sama zmiana jadłospisu nie pomoże. W przypadku takich dolegliwości, jak szybkie męczenie się, trzepotanie serca, zmiana nastroju oraz częste omdlenia, lepiej jest udać się do specjalisty, zamiast próbować samodzielnie leczyć tę chorobę dietą. Zmiana codziennych posiłków na takie, które dostarczają organizmowi większej ilości składników odżywczych, może jednak być skuteczną profilaktyką przeciwko anemii. Dlatego warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej.
Dieta na anemię – działania profilaktyczne
W przypadku anemii polecane jest zwiększenie ilości czerwonego mięsa w diecie. Zaleca się również wprowadzenie podrobów, między innymi wątroby pozyskanej od kur lub świń. Te produkty spożywcze są uznawane za najbardziej bogate w żelazo i witaminę B12. Należy jednak pamiętać o tym, że ilość tych produktów w diecie również nie powinna być zbyt duża, a przy okazji warto spożywać jednocześnie również warzywa. Żelazo przyswaja się odpowiednio tylko w obecności witaminy C, a ta rozkłada się w wysokich temperaturach. By więc uzyskać dobre wchłanianie się żelaza, lepiej jest spożywać surowe warzywa i owoce.
Osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, również mogą skutecznie zaplanować swój jadłospis w taki sposób, by ilość codziennie zjadanego żelaza była większa. Godny polecenia jest oczywiście sok z surowych buraków ćwikłowych oraz zielone warzywa. Te ostatnie są również źródłem kwasu foliowego – jego niedobór w niektórych przypadkach również może być przyczyną anemii, dlatego warto go uzupełniać. Osoby niejedzące mięsa powinny w przypadku anemii dbać również o dużą ilość zbóż w diecie, najlepiej tych nieprzetworzonych. To właśnie tam można znaleźć sporą ilość żelaza. W przypadku diety, podczas trwania anemii, konieczna jest rezygnacja z kawy i mocnej herbaty – te produkty utrudniają wchłanianie, co może sprzyjać niedoborom potrzebnych pierwiastków.
Dieta przy anemii – polecane naturalne suplementy
Oprócz wprowadzenia odpowiednich warzyw i owoców dostępnych w sklepach cały rok, warto zainteresować się produktami, które można znaleźć sezonowo. Tak jest na przykład w przypadku wiosennej pokrzywy. To zioło należy zbierać przed kwitnieniem i codziennie przez około miesiąc robić z niego napary – zazwyczaj doradzane jest picie ich na czczo. Taki napar ma działanie detoksykacyjne, a dodatkowo dostarcza organizmowi potrzebnego żelaza, dlatego wiele kobiet stosuje tę kurację nie tylko na przeciwdziałanie anemii, ale również na poprawę kondycji włosów i paznokci. Pokrzywy nie powinno się jednak pić codziennie przez cały rok, ponieważ zawiera w sobie składnik, który utrudnia przyswajanie witamin z grupy B. Najlepiej więc robić przynajmniej dwumiesięczne przerwy między kolejnymi kuracjami.
Pisać można wszystko, tak samo jak mówić pacjentom z anemią, jak się mają odżywiać. Ale co z tego, jak ludzie wiedzą „lepiej”. Najwięcej witamin jest pod skórką i inne dyrdymały powtarza się z pokolenia na pokolenie i zaczynamy dochodzić już do tego poziomu, że ludzie nie jedzą bezwartościowej papki, bo im smakuje. Oni nawet nie mają pojęcia, zielonego nomen omen, że to jest niezdrowe.
Przy anemii najważniejsze jest jedzenie wątróbki, bo ma w sobie najwięcej łatwo przyswajalnego żelaza. Dzięki temu szybko zniweluje się straty i praktycznie od razu skóra stanie są bardziej lśniąca, włosy przestaną się łamać i ogólny wygląd będzie znacznie lepszy.
Ja właśnie jem bardzo dużo mięsa (i wątróbek) i na prawdę to mi świetnie pomaga.