Wiele osób uważa, że jedyną przyczyną anemii jest niedostateczna ilość żelaza w diecie. Ten pogląd jest słuszny tylko w części, ponieważ rzeczywiście najczęściej występującą niedokrwistością jest ta spowodowana nieodpowiednią dietą. Ale pokarm ubogi w żelazo to nie jedyny powód niedokrwistości. Obecnie wyróżnia się różne anemie, które mają podobne objawy, ale inne przyczyny. Odmienny jest również sposób leczenia różnych rodzajów anemii.
Podstawowe rodzaje anemii
Anemia wynikająca z niedoborów żelaza to najbardziej znana i często występująca niedokrwistość. Wiele osób uważa, że anemia tego typu występuje tylko wtedy, gdy pokarm jest zbyt ubogi w ten ważny pierwiastek. Tymczasem nie musi to być prawda. Często osoby spożywające pokarmy bogate w żelazo robią to w sposób nieprawidłowy. Zapominają na przykład, że do odpowiedniego przyswajania żelaza potrzebna jest witamina C oraz, że takie napoje, jak kawa czy herbata, zmniejszają przyswajanie tego składnika. Ponadto w przypadku kobiet w ciąży problemem może być to, iż poziom żelaza w diecie jest wysoki, ale nadal niewystarczający, ponieważ dziecko potrzebuje dużej ilości tego składnika do rozwoju. Stąd nawet zbilansowana dieta w tym okresie może nie być efektywna.
Odmiany anemii – megaloblastyczna i hemolityczna
Inne odmiany anemii to anemia megaloblastyczna i hemolityczna. Zazwyczaj problemy w przypadku tych schorzeń wymagają bardziej długotrwałego leczenia, wszystko jednak zależy od przyczyn. Niedokrwistość megaloblastyczna jest zazwyczaj spowodowana złym wchłanianiem substancji pokarmowych. W tym przypadku czerwone ciałka krwi są nawet większe niż standardowo, ale realizują efektywnie swojego zadania. Ta choroba spowodowana jest zazwyczaj niedoborem witaminy B12 oraz kwasu foliowego i występuje u osób cierpiących na celiakię oraz niedożywionych.
Odpowiednio przeprowadzona kuracja sprawia, że anemia megaloblastyczna może zostać wyleczona bez żadnych skutków ubocznych, o ile osoba chora zastosuje się do wskazań lekarza. Jeśli przyczyny i sama anemia megaloblastyczna zostaną niezauważone odpowiednio wcześnie, skutki choroby mogą być trwałe – to między innymi uszkodzenie układu nerwowego.
Anemia hemolityczna to inna postać niedokrwistości, spowodowana rozpadaniem się czerwonych ciałek krwi w osoczu. Tak może zdarzyć się w przypadku zatrucia niektórymi metalami ciężkimi, substancjami chemicznymi oraz przy stosowaniu takich leków, jak aspiryna, które mają w swoim składzie kwas acetylosalicylowy (pod tym względem bezpieczne nie są także naturalne zamienniki, takie jak kora wierzby). Niedokrwistość hemolityczna może być także skutkiem choroby zakaźnej lub dziedziczonej, a także wynikać z przetoczenia obcej krwi lub wszczepienia sztucznych organów lub ich części. W takich przypadkach bardzo często to sam organizm jest powodem niszczenia czerwonych ciałek krwi – konieczne jest podanie środków, które ograniczą wydzielanie przeciwciał.
Anemia każdego rodzaju może przebiegać w sposób łagodny lub ostry. W przypadkach łagodnych długo można nie zauważyć samej choroby, w przypadkach ostrych konieczna jest natychmiastowa pomoc lekarska
W sumie odmiany anemii nie mają większego znaczenia. W każdym z przypadków konieczna będzie suplementacja żelaza wraz z witaminą C, bo tylko przy niej żelazo się wchłania do organizmu. Nie można też zapomnieć o wątróbce – najlepsze naturalne żelazo, choć wiadomo, że nie każdemu będzie smakować.
Nie do końca, bo niektóre rodzaje anemii sprawiają, że nie wchłania się żelazo i nie ma możliwości jego przyswajania. Konieczna jest często lekarska pomoc, bo bez niej nie da się normalnie funkcjonować i najlepsze lekarstwa nie pomogą.
Lola, brak ci wiedzy widzę na ten temat. To co piszesz to zwykła objawówka, powierzchowne działanie. Rodzaj anemii ma właśnie duże znaczenie. Znam sporo osob które jadły 10 lat watrobke i anemia jak była tak jest